De 10 geboden voor thuisbrouwers


De 10 geboden voor thuisbrouwers

Misschien zijn wij wat bevooroordeeld, maar wat ons betreft is het brouwen van je bier echt de mooiste hobby die er bestaat. Met deze 10 geboden voor jou als thuisbrouwer hopen wij je te inspireren en je aandacht te richten op de belangrijkste onderdelen hiervan. Zodat jij uitgroeit tot een topbrouwer. Enjoy!


1. Vergeet nooit te genieten van je hobby: het brouwen van je eigen bier

Wellicht een open deur, maar dit zou echt DE reden moeten zijn waarom jij je eigen bier aan het brouwen bent. Het is een geweldige hobby en plezier staat volgens ons boven alles. Mislukt een brouwsel of gaat iets niet zoals gepland? Het hoort erbij! Lach erom en probeer opnieuw. Volgende keer beter


2. Werk hygienisch

Voor het beste resultaat zonder mislukte brouwsels of smaak afwijkingen dien je echt goed schoon te maken en continue op hygiene te letten. Vooral in het “koude” gedeelte van het proces zodra het Wort is afgekoeld en de vergisting kan beginnen.


3. Begin bij de basis als je start met brouwen

Brouwen is een complex proces, een soort verzameling van allemaal stappen die stuk voor stuk vakwerk zijn. Zeker als je begint met brouwen, kant dat nogal overweldigend zijn… waar moet je beginnen? Wat zijn de belangrijkste elementen en wat is voor mij minder relevant? Begin met een simpel brouwpakket en leer daarna stap voor stap dingen bij. Alle verschillende stappen in één keer leren en volbrengen is echt onmogelijk.


4. Verander 1 ding tegelijk om zo gericht mogelijk te leren

Richt jezelf op één ding tegelijk wanneer je iets wil leren of proberen. Verander je iets in een recept of proces? Dan moet je natuurlijk wel goed de uitkomst kunnen vergelijken met de oude manier waarop je iets hebt gedaan. Draai je aan meerdere knoppen tegelijk dan is het vaak moeilijk om te achterhalen of de oorzaak van de verandering echt aan één ding is toe te wijzen. Wat je wel zou kunnen doen (zie gebod 9) is je proces opsplitsen om gericht meerdere dingen tegelijk te proberen.


5. Bij brouwen geldt: Meten is weten

Natuurlijk doe je brouwen net als koken deels op gevoel, zeker naarmate je meer ervaring hebt. Maar toch is brouwen een behoorlijk exacte wetenschap. De zuurgraad van je maischproces, de zwaarte van je Wort… het zijn allemaal zaken die je moet meten om het brouwproces te beheersen.


6. Smaken verschillen: de smaak van bier verschilt van persoon tot persoon

Weer een open deur. Maar wel een feit. Wat de één qua smaak als heftig ervaart, hoeft de ander bijvoorbeeld nauwelijks waar te nemen. Iemand overtuigen van hoe iets hoort te smaken is zinloos. Wel is het belangrijk dat je jouw smaak in dezelfde termen kunt benoemen zodat de ander in ieder geval begrijpt wat jij bedoelt. Zo kun je toch een inhoudelijk gesprek over de verschillende smaak voeren.


7. Deel je brouwsels

Laat anderen in je omgeving van je brouwsels proeven. En vraag ze eerlijk om hun mening. Zo krijg je waardering voor je brouwsels en krijg je nieuwe inzichten om je recept of proces nog beter te maken.


8. Bestudeer literatuur en informatiebronnen over brouwen

Goede brouwers zijn een spons als het om informatie over brouwen gaat. Verdiep jezelf goed d.m.v. vakliteratuur, artikelen op internet en web forums. Praat met andere hobby brouwers. Zo ben je continu goed op de hoogte van wat er speelt, wat de trends zijn en waar jouw mogelijkheden liggen om een nog betere brouwer te worden.


9. Brouw je bier in kleine batches

Wanneer je in kleine batches brouwt of - misschien nog beter - je batches split en verschillende dingen probeert, kun je het snelst leren van je brouwsels. Vergelijk tussen brouwsels en bepaal goed wat het effect is. Is het een verbetering? Maakt het geen verschil?


10. Vergelijk jezelf niet met een professionele brouwerij

Een beetje een valkuil: in een professionele brouwerij gaat het er natuurlijk heel anders aan toe dan in je eigen hobby brouwerij. Bij een grote brouwerij telt elke procent winst en is het proces helemaal geoptimaliseerd. Voor jou als hobby brouwer hoef je niet altijd alles tot achter de komma te tweaken en zo kosten efficient mogelijk te brouwen (en zo bijvoorbeeld een euro te besparen). Het gaat voor jou om de wat grotere lijnen. En bovendien: omdat jij niet elk dubbeltje hoeft om te draaien kan het maar zo zijn dat jouw eigen bier nog lekkerder kan smaken dan dat uit een commerciële brouwerij. Proost!