Vergisten met de Tilt hydrometer, Garspundmobil en Braumeister


Oké, ik moet het eerlijk bekennen: ik ben een ietwat luie brouwer en tegelijk ook een control freak. Om de vergisting van mijn bier zo goed mogelijk te monitoren en besturen is er sinds kort een hele mooie manier om dit te doen: met de GarspundMobil v2 en Tilt hydrometer. Deze producten werken met elkaar samen om een compleet overzicht te geven van je temperartuur, blobs per minuut en het soortelijk gewicht. En heb je een Speidel Braumeister (de nieuwe generatie met touch screen)? Dan kun je zelfs de temperatuur hiermee besturen. Ik leg je graag in detail uit hoe het werkt….


Speidel GarspundMobil met de Tilt Hydrometer tijdens de vergisting van bier

Over deze setup met de Tilt en GarspundMobil

Hoe steekt het allemaal in elkaar? Welnu: de GarspundMobil is eigenlijk niets meer of minder dan een datalogger. Het apparaat meet tijdens de vergisting continu de temperatuur en het aantal bubbels dat ontsnapt uit het waterslot. Via je account op myspeidel.com kun je de data van dit apparaat uitlezen. De ontwikkelaars bij Speidel in Duitsland hebben nagedacht over hoe ze nog meer waarde kunnen bieden aan de gebruikers van dit apparaat. Er zijn twee nieuwe functies beschikbaar:

  • Via het koppelen van een Tilt hydrometer aan de GarspundMobil wordt ook het verloop van het soortelijk gewicht continu gemeten.
  • De temperatuur van de vergisting wordt gemeten via de tilt in plaats van de temperatuursensor van de GarspundMobil. De tilt is gemakkelijker te desinfecteren en kun je kalibreren.

Tip: Voor de bezitters van een Speidel Braumeister (nieuwste generatie met touch screen) is er nog een 3.functie bijgekomen: de Tilt kun je koppelen aan de Braumeister waardoor deze de temperatuur van de vergisting kan besturen. Dit werkt door het gebruik van een magneetventiel en een chiller: zodra de temperatuur van je Wort gekoeld moet worden, zal de Braumeister een signaal sturen naar het magneetventiel zodat gekoeld water via de koelmantel van je gistvat gaat stromen. Je moet voor deze functie dus wel een vat met een koelmantel of koelspiraal hebben. En uiteraard een chiller. Meer info (in het Engels) lees je op de website van Speidel.


De GarspundMobil licht groen op wanneer je de vergisting van je eigen bier kunt starten

Installatie en gebruik van de Tilt en GarspundMobil

  • Haal beide artikelen uit de verpakking
  • Bij de GarspundMobil zit geen geprinte handleiding, je kunt ‘m inzien via de website van Speidel. Monteer de magneet en het klitteband volgens de instructie.
  • Bij de Tilt zit een heel kleine handleiding. Die heb je in principe niet nodig.
  • Kallibratie doen als je dit zelf kunt uitvoeren met de juiste middelen. Weet je niet hoe dit moet of wat dit is, sla het dan over. In de fabriek is het in principe al ingesteld en betrouwbaar genoeg om te gebruiken.

Activeer eerst je Tilt voordat je de GarspundMobil activeert: je moet namelijk tijdens de installatie van de GarspundMobil de Tilt gegevens invoeren.

De Tilt activeer je door deze uit de verpakking te halen. Vanuit de fabriek zit er al een batterij in. Zodra de tilt uit de verpakking is en niet rechtop staat, zal deze zijn metingen gaan uitzenden via Bluetooth. Via de app voor iOS of Android kun je verbinding maken om te checken of alles naar behoren werkt. Eventueel kun je nog kalibreren voor zowel de temperatuur als het soortelijk gewicht.

Het is handig om eerst een account op MySpeidel.com te maken als je deze nog niet hebt. Dit account heb je bij de activatie van de GarspundMobil nodig om te koppelen.

Activeer nu de GarspundMobil. De sensor voor de temperatuur hoef je niet aan te sluiten, daarvoor hebben we namelijk de temperatuur sensor in de Tilt al. Sluit de GarspundMobil aan op het stroomnet via de meegeleverde adapter. De GarspundMobil zal geel oplichten om aan te geven dat het apparaat ingesteld kan worden.

Je kunt nu je laptop, tablet of mobiel verbinden aan je GarspundMobil door verbinding te maken met het WiFi signaal (MySpeidel). Als je vervolgens naar 192.168.10.1 gaat in je browser kom je in het menu om alles in te stellen.

  • Je wordt gevraagd om o.a. je normale WiFi netwerk waarmee de GarspundMobil straks verbinding met internet kan maken.
  • Ook moet je invoeren dat je gebruik maakt van de Tilt. Je geeft de kleur van de Tilt aan en kiest ervoor om de temperatuur via de Tilt te meten.
  • Daarnaast voer je ook het e-mail adres(!) van je account op MySpeidel in. Je krijgt een aantal e-mails waarmee je de koppeling van je account kunt voltooien.

Zodra de activatie is afgerond zal de GarspundMobil paars oplichten. Dit betekent dat het apparaat klaar is om te gaan gebruiken.

Klaar voor de start? Druk dan eenmaal op de zwarte knop onderop het kastje van de Garspund. Je zult zien dat de GarspundMobil van groen naar paars gaat oplichten. Zodra er een bubbel ontsnapt flitst hij eventjes geel. In je MySpeidel account kun je vervolgens zien dat er een nieuw brouwsel is aangemaakt waar alle gegevens onder worden opgeslagen. En uiteraard dien je de Tilt even te desinfecteren, maar dat heb je vast zelf al bedacht.


MySpeidel grafiek met GarspundMobil en Tilt hydrometer

Het resultaat: een optimaal gestuurde vergisting

Hoppa! Zodra de vergisting is afgerond krijg je een mooi overzicht van het verloop. Met deze gegevens kun je het proces bijsturen indien nodig. Door je bier te proeven merk je vaak dat vooral het verloop van de vergisting nog verder verbeterd kan worden

Je kunt de gegevens downloaden als je dat wil. Met deze gegevens in de hand kun je onderbouwde wijzigingen in de temperatuur en tijdsduur maken. En als je een Braumeister hebt, dan is deze setup natuurlijk helemaal ideaal. Bedankt Speidel!

Deze setup is gebruikt:

Nog een extra noot voor de kritische brouwer: wat is nu het nut van de Garspundmobil, je kunt toch ook alleen te Tilt gebruiken? De Tilt werkt met bluetooth beacon en staat niet in verbinding met internet. Je zult dus continu je telefoon erbij moeten houden om de data te kunnen loggen. De GarspundMobil neemt dit van je over en meet ook de bubbels die uit het waterslot ontsnappen. En zet alle data netjes voor je in de cloud. Zodat jij het online kunt analyseren en zelfs als je niet thuis bent live kunt volgen. Veel meer gemak en plezier dus.