Zelf IPA brouwen


Zelf IPA brouwen

Het is een favoriet bij Brewz: de bierstijl IPA. Maar hoe brouw je dit zelf?

Waar staat IPA voor?

IPA, oftewel Indian Pale Ale, is een speciaalbier soort dat bekend is om zijn sterk hoppige smaak. Het ontstond eeuwen geleden als exportproduct op scheepvaartroutes richting India. Hop heeft een conserverende werking, waardoor flink gehopte bieren de lange zeereis goed overleefden.

Wat zit er in een IPA?

In een IPA zitten een aantal kenmerkende ingrediënten:

- Aromahop: deze hop zorgt voor de heerlijke hopgeur en (niet bittere) smaak. Soms wordt dit op een speciale manier extra toegevoegd tijdens of na de vergisting.

- Bitterhop: hiermee wordt de bitterheid van je IPA bepaalt. In een IPA zit meer bitterhop dan normaal.

- Bijpassende gist: er worden vaak gistsoorten gebruikt die ‘clean’ zijn, d.w.z. niet teveel smaak toevoegen aan de IPA, zodat de hopsmaak maximaal naar voren komt.

Hoe maak je zelf een IPA

Ben je ervaren en brouw je met volmout? Kies een IPA recept met daarin alle ingrediënten die je nodig hebt zoals de mout, aromahop, bitterhop en gist. Op internet staan vele IPA recepten en kloon recepten van je favoriete IPA zodat je deze zelf kunt namaken.

Ben je beginner (of een beetje lui): Kies een moutextract pakket. Het voordeel van een moutextract pakket is dat het bedenken van het recept en het moeilijkste deel van het brouwproces al voor je is gedaan. Het nadeel is dat je de smaak in principe niet meer kunt beïnvloeden.

Extra aroma in je IPA

Wil je de smaak van je IPA nog een extra aroma-boost geven? Gebruik één van de volgende trucks:

- Dry hop: voeg na de hoofdvergisting extra hop toe in je gistvat. Gebruik een hopzak zodat je geen hop in je flesjes krijgt bij het bottelen. Dry-hop kun je alleen toepassen als je gebruik maakt van een gistvat.

- Hopthee toevoegen: gebruik een half glas witte wodka en voeg daar je hop aan toe. Laat het ongeveer 4 dagen staan. Voeg het vervolgens toe vlak voor je gaat bottelen. De hopthee methode is geschikt om te combineren met de Brewz brouwpakketten.

Brewz helpt je een handje

Wil je op een gemakkelijke manier beginnen met het maken van je eigen IPA? Probeer het startpakket met Juicy dog IPA van Brewz. Enjoy!